Skip to main content

G.K Quiz 1 September, 2016

1. Who invented the BALLPOINT PEN?
A. Biro Brothers
B. Waterman Brothers
C. Bicc Brothers
D. Write Brothers

Answer: Option A

2. Who is the first Indian woman to win an Asian Games gold in 400m run?
A. M.L.Valsamma
B. P.T.Usha
C. Kamaljit Sandhu
D. K.Malleshwari

Answer: Option C

3. Which batsman started his international cricketing career at the age of 16?
A. Suresh Raina
B. Sachin Tendulkar
C. Piyush Chawla
D. Rahul Dravid

Answer: Option B

Explanation:
Sachin Tendulkar made his debut in Pakistan when he was only 16 in 1989.

4. The Indian delegation to the first World Conference on Human Rights was led by
A. Dr. Manmohan Singh
B. Farooq Abdullah
C. Dinesh singh
D. Alam Khan

Answer: Option A

5. The Economic and Social Commission for Asia and Pacific (ESCAP) is located at
A. Manila
B. Singapore
C. Kuala lumpur
D. Bangkok

Answer: Option D

6. Name the Indian Chess player who has broken the World Record by finishing the game in first twelve moves?
A. Vishwanathan Anand
B. Champa Bose
C. Sakunthala Devi
D. Praveen Thipsey

Answer: Option A

7. Jeev Milkha Singh is associated with which sports?
A. Volleyball
B. Golf
C. Athletics
D. Hockey

Answer: Option B

8. How many players are there in Kabbadi team?
A. 11
B. 9
C. 5
D. 7

Answer: Option D

9. Who was known as Iron man of India?
A. Govind Ballabh Pant
B. Jawaharlal Nehru
C. Subhash Chandra Bose
D. Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: Option D

10. The Nobel peace prize is awarded in which city?
A. Oslo
B. Stockholm
C. Brussels
D. Geneva

Answer: Option A

11. Arjuna Award is given for
A. Exceptional service in emergency
B. Bravery on battlefield
C. Outstanding performance in sports
D. Exceptional service in slum dwellers

Answer: Option C

12. The first recipient of Rajiv Gandhi's 'Khel Ratna' award is
A. Vishwanathan Anand
B. Leander Peas
C. Kapil Dev
D. Limba Ram

Answer: Option A

13. Who composed the famous song 'Sare Jahan SeAchha'?
A. Jaidev
B. Mohammad Iqbal
C. Bankim Chandra Chattopadhyay
D. Rabindranath Tagore

Answer: Option B

14. In which of the following festivals are boat races a special feature?
A. Onam
B. Rongali Bihu
C. Navratri
D. Pongal

Answer: Option A

15. Kathak is a classical dance of
A. North India
B. Tamilnadu
C. Manipur
D. Kerala

Answer: Option A

This is the sixth win in a row for quiz by Sharp Shooters(Romesh, Neha, Avanish, Abhishek) , Congratulations guys for rocking performance: Rajeev Jain 

Comments