Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2016

Tic Tac Toe - 27 Aug 2016

We played one of the most interesting game, with desi flavour.

Here is the winners : Sharp Shooters (Neha, Romesh, Avanish, Abhishek)












Finding Thief 26 Aug, 2016

We played a childhood game and refurnished our childhood nostalgic moment.

Here is the winners : Awesome Blossom (Subhash, Deepak, Seema, Divya, Aruna)



Scores are -
Awesome Blossom - 39
Sharp Shooters - 35
Epic Warriors - 16
Silver Linings - 18

Mobile and Networks 24 Aug, 2016

1)  You can make telephone calls over the Internet using a technology called.
  A.Intertel
  B.VoIP  
  C.Skynet
  D.Telenet

  Ans : B
 Explanation :- Voice Over Internet Protocol, or in more common terms phone service over the    Internet

2)  What does a home router.
 A. Makes home computers run faster
 B. Boils water
 C. Enables safe sharing of resources among network devices in the home
 D. Helps people build Web sites

Ans : C

3) You can establish a Virtual Private Network (VPN) connection. (Select all correct answers)
 A. Only when using wireless connections to the Internet
 B. Only when using Ethernet connections to the Internet
 C. Only when connected to the Internet
 D. None of these answers

 Ans : D

4) A home computer network is sometimes also called a,
 A.  SAN
 B. WAN
 C.  MAN
 D. LAN

 Ans : D

5)  A computer must have an IP address when, (Select all correct answers )
 A. Communicating with another computer using
 B. Playing media from the hard drive
 C. Connecting to a W…

Is china 1 child rule right or wrong? 23 Aug, 2016

Today we discussed on one of the most talked policy of China in current year. We evaluated pros and cons of the policy and discussed on  brainstorming points.

This people are rockstar, through which discussion came on end, we could get some superb points.
Romesh, Subhash, Ankur, Deepak, Ishita, Saurabh, Deeksha, Taruna, Avanish, Divya, Seema, Mahendra, Poonam

Here is the conclusion : 

List of Pros :

1. Population is Under Control
The population of China has become managed as a result of the one child policy. 50 years ago, China was the most populous country in the world, and while it still is, the population has not grown as considerably as it would have if the policy was not in place.

2. Manpower is Unaffected
Manpower has been unaffected by the one child policy, which is an important pro to take into consideration. China is the manufacturing hub of the world, and many feared that the one child policy would affect the development and industrialization, which it has not. There are still eno…

Janmashtami August 25, 2016

श्री कृष्ण का पूरा जीवन हमारे लिए प्रेरणा का स्रोत है। उनके जीवन की हर एक घटना एक महत्वपूर्ण सन्देश देती है, चाहे बचपन की रास लीला हो या गीता का ज्ञान या फिर महाभारत का युद्ध, भगवान श्री कृष्ण के जीवन का हर एक पल मानव जाति के लिए एक शिक्षा है।
श्री कृष्णा और भीष्म पितामह वार्तालाप –
श्री कृष्ण ने अपनी पूरी सेना दुर्योधन को सौंप दी थी और स्वयं पाण्डवों की तरफ से युद्ध का आगाज कर रहे थे। भगवान कृष्ण ने अर्जुन से वादा किया था कि वह युद्ध में हथियार नहीं उठाएँगे और निहत्थे ही पाण्डवों को विजयी बनायेंगे।
युद्ध के नौवें दिन कौरवों के सेनापति भीष्म पितामह में चारों तरफ कहर बरपा रखा था। वो अकेले ही पूरी पांडव सेना पर भारी पड़ रहे थे। भीष्म पितामह अपने वचन और प्रतिज्ञा पर अडिग रहने के लिए जाने जाते थे। उनका मानना था कि जो प्रतिज्ञा उन्होंने की है उसे प्राण देकर भी निभाना है। एक तरफ श्री कृष्ण अपने निहत्थे रहने के वचन से बंधे थे लेकिन वहीं भीष्म पितामह पांडव सेना पर आग उगल रहे थे ऐसा लग रहा था मानो कुछ क्षण में ही भीष्म पांडवों को हरा देंगे।
श्री कृष्ण शांति पूर्वक सब कुछ देख रहे थे वो जानते थे…

Full form, August 22, 2016

AC: Alternating Current

AI: Air India

AIDS: Acquired Immune Deficiency Syndrome

AIIMS: All India Institute of Medical Sciences

AIR: All India Radio

AM: ante meridiem

ATC: Air Traffic Controller

ATM: Automatic Teller Machine

AVM: Additional Volatility Margin

BIOS: Basic Input Output System

BPO: Business Process Outsourcing

BSNL: Bharat Sanchar Nigam Ltd

CID: Criminal Investigation Department

DA: Dearness Allowance

DTH: Direct to Home

ECS: Electronic Clearing Service

e.g.: exempli gratia; for example

FDR: Flight Data Recorder; Fixed Deposit Receipt

HTML: Hyper Text Markup Language

HTTP: Hypetext Transfer Protocol

NDA: National Defence Academy; National Democratic Alliance

OIL: Oil India Limited

SAIL: Steel Authority of India Limited

TDS: Tax Deduction at Source

UAE: United Arab Emirates

XML: eXtensible Markup Language


Tech quiz August 17, 2016

1. A piece of icon or image on a web page associated with another webpage is called
a) url
b) hyperlink
c) plugin
d) none of the mentioned

Answer : b

2. Dynamic web page
a) is same every time whenever it displays
b) generates on demand by a program or a request from browser
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

Answer : b

3.URL stands for
a) unique reference label
b) uniform reference label
c) uniform resource locator
d) unique resource locator

Answer : c

4.Which one of the following is not used to generate dynamic web pages?
a) PHP
b) ASP.NET
c) JSP
d) none of the mentioned

Answer : d

5.An alternative of javascript on windows platform is
a) VBScript
b) ASP.NET
c) JSP
d) none of the mentioned

Answer : a

6.What is document object model (DOM)?
a) convention for representing and interacting with objects in html documents
b) application programming interface
c) hierarchy of objects in ASP.NET
d) none of the mentioned

Answer : a

7.AJAX stands for
a) asynchronous javascript and xml

Debate August 16, 2016

Topic : Should the drinking age be lowered from 21 to a younger age?

The National Institutes of Health (NIH) wrote in their fact sheet titled "Underage Drinking" on report.nih.gov (accessed Jan. 26, 2015):

"Alcohol is the drug of choice among America's adolescents, used by more young people than tobacco or illicit drugs... [T]here are 10.1 million underage drinkers in the United States... 39% of current 8th graders, 58% of 10th graders, 72% of 12th graders, and 85% of college students have tried alcohol.

Particularly worrisome among adolescents is the high prevalence of binge drinking... Underage drinkers consume, on average, 4 to 5 drinks per occasion about 5 times a month. By comparison, drinkers age 26 and older consume 2 to 3 drinks per occasion, about 9 times a month. Underage drinking is a leading contributor to death from injuries, which are the main cause of death for people under age 21. Each year, approximately 5,000 persons under the age of 21 die from ca…

Card Magic - Friday - August 12, 2016

Olympic Quiz - Thursday - August 11, 2016

1.Blue, red and green are three of the five rings of the olympic flag. What is the color of other two ?

a) Yellow and Black
b) Yellow and White
c) Orange and White
d) Gold and White

Ans : a) Yellow and Black

2.In which city were the first Modern Olympics held?
a) Munich
b) Barcelona
c) Athens
d) Olympia

Ans: c) Athens

3.In which year were the first Modern Olympics held?
a) 1698
b) 1798
c) 1896
d) 1968

Ans: c) 1896

4.Who has won the maximum number of gold medals at a single Olympic Games in the history of the Olympics?
a) James Connelly
b) Mark Spitz
c) Abebe Bikila
d) Michael Phelps

Ans: d) Michael Phelps

5. Fastest man in the world, Usain bold has two world record in Sprinting(Racer), What is the world record in 100m Race?
a) 9.57Sec
b) 9.58Sec
c) 9.48Sec
d) 9.49Sec

Ans: b) 9.58 Sec

6.At what frequency are the Olympic Games held?
a) every 3 years
b) every 4 years
c) every 5 years
d) every 6 years
Ans: b) every 4 years

7.Which country has won the maximum number of gold medals since t…

Tuesday Debate - Rock Vs Hip Hop - August 9, 2016

Guys, discussed on key points of Rock Vs Hip Hop music.

It was healthy discussion between four teams. Following four team participated and passed some tart comments.

1. Silver Linings (Girls Power) - Poonam, Priyanka, Ishita, Taruna, Deeksha

2. Awesome Blossom (The Versatility)  - Subhash, Deepak, Aruna, Divya, Seema



3. Sharp Shooters (No one can escape) - Neha, Romesh, Abhishek, Avanish


4. Epic Warriors (Don't challenge us) - Vijay, Prathvee, Mahendra, Yogita, Saurabh
Summary:

1. Hip Hop is originated to express sentiments in politics, society, and poverty while Rock mainly started to develop with the creation of rhythm and melodies produced by instruments.
2. Rock started earlier than Hip Hop.
3. Hip Hop is a genre that started in poverty. It cannot really be said with Rock.
4. In its early form, Hip Hop is not instrument-oriented while Rock is definitely instrument-oriented.
5. Immigrants, especially African-Americans are the originators and principal practitioners of Hip Hop while…

Master Mind Monday - Rapid Fire August 8, 2016

Q: What comes down but never goes up?
A: Rain

Q: I’m tall when I’m young and I’m short when I’m old. What am I?
A: A candle

Q: Mary’s father has 5 daughters – Nana, Nene, Nini, Nono. What is the fifth daughters name?
A: If you answered Nunu, you are wrong. It’s Mary!


Q: How can a pants pocket be empty and still have something in it?
A: It can have a hole in it.


Q: In a one-story pink house, there was a pink person, a pink cat, a pink fish, a pink computer, a pink chair, a pink table, a pink telephone, a pink shower– everything was pink!
What color were the stairs?
A: There weren’t any stairs, it was a one story house!

Q: What is the longest word in the dictionary?
A: Smiles, because there is a mile between each ‘s’


Q: What occurs once in a minute, twice in a moment and never in one thousand years?
A: The letter M

Q: What can you catch but not throw?
A: A cold.

Q: They come out at night without being called, and are lost in the day without being stolen. What are they?
A: Stars!

Q:What…

Tech quiz August 10, 2016

Q1. The first completely 64-bit compatible version of Android was :
a. Android 2.3 Gingerbread
b. Android 4.0 Ice Cream Sandwich
c. Android 5.0 Lollipop
d. Android 3.0 Honeycomb

Answer : c

Q2. Approximately how much did Google pay to acquire Android ?
a. 50 million Doller
b. 10 million Doller
c. 1 million Doller
d. 1 billion Doller

Answer :  a

Q3. Android is a Linux based operating system.
a. True
b. False

Answer : a

Q4. What does AOSP stand for ?
a. Android Operating System Project
b. Android Open Source Project
c. Android Open Stack Programming
d. Android Open Source Protocol

Answer : b

Q5. Android was founded in:
a. 2005
b. 2001
c. 2008
d. 2003

Answer : d

Q6. The first Android tablet was:
a. Motorola Xoom
b. LG Optimus Pad
c. Samsung Galaxy Tab
d. HTC Flyer

Answer : c

Q7. iOS was first released in:
a. 2007
b. 2005
c. 2006
d. 2008

Answer : a

Q8. Multitasking for iOS was first released in which year ?
a. 2012
b. 2011
c. 2008
d. 2010

Answer : d

Q9. What is the official application store of…

Dance July 29, 2016

Dance perform by Abhinav Sharma, Vijay Kumawat, Prathaveeraj

Antakshari August 5, 2016

याद आया आपको ये खेल, जो हम बचपन में खेला करते थे, लेकिन आज ये खेल वक्त के साथ कहीं खो गया है, क्योंकि अधिकतर लोग सोशल नेटवर्किंग की दुनिया में इसकदर डूब गए हैं कि अब उनके लिए इस तरह की अंताक्षरी खेलने का वक्त कहां है ! अब तो बैठे-बैठे जो कुछ होता है वो होता है कम्प्यूटर और इंटरनेट पर।

बैठे-बैठे क्या करें करना है कुछ काम शुरू करो अंताक्षरी लेकर प्रभु का नाम।

Spiritual quiz August 4, 2016

1.how many religion in world
4200410050010Answer : 1 (According to some estimates, there are roughly 4,200 religions in the world. )

2.which religion has the most population first and second
Muslim, hinduCrishan, muslim,muslim, bodhamuslim, crishanAnswer : 2
As of 2010, Christianity was by far the world's largest religion, with an estimated
2.2 billion adherents, nearly a third (31 percent) of all 6.9 billion people on Earth," the Pew report says
"Islam was second, with 1.6 billion adherents, or 23 percent of the global population

3.how many chapter and slokas in geeta
18-70017-65017-700Answer : 1 (The Gita contains 18 chapters and 700 shlokas )
4.Which god is there in both Ramayan and mahbharat
HunumanKrishnaArjunlaxmanAnswer : 1

5.the god of the underworld in Christianity
HadesjesusposeidonherculesAnswer : 1

6. The DILWARA TEMPLES at Mount Abu are dedicated to...
AdinathBahubaliGautama BuddhaMahavira Answer : 1

7.A person who don't believe in god called
Atheismpatriotism

Technical quiz August 3, 2016

1. Which of the following does not support more than one program at a time?
a. DOS
b. Linux
c. Windows
d. Unix

Answer : (a)

2. Which is the first program run on a computer when the computer boots up?
a. System software
b. Operating system
c. System operations
d. None

Answer : (b)

3. What is the meaning of "Hibernate" in Windows XP/Windows 7?
a. Restart the Computer in safe mode
b. Restart the Computer in hibernate mode
c. Shutdown the Computer terminating all the running applications
d. Shutdown the Computer without closing the running applications

Answer : (d)

4. When was MS Windows operating system introduced?
a. 1975
b. 1985
c. 1995
d. 2000

Answer : (b)

5. A tiny dot of light on the monitor is called
a. Silicon chip
b. Optical illusion
c. Icon
d. Pixel

Answer : (b)                          

6. BIOS is used by
a. Operating system
b. Compiler
c. Interpreter
d. Application software

Answer : (a)

7. Virtual memory typically located on
a. RAM
b. CPU
c. Flash card
d. Hard drive

Answe…